Current Affairs Quiz – January 09 2019

0
11

Current Affairs Quiz


1. Which Country will host 2019 African Cup of Nations?
a) France
b) Bhutan
c) Egypt
d) Nepal

Click here to View Answer

Answer c) Egypt. Seven-time champions Egypt have won the hosting rights for the 2019 edition of the African Cup of Nations. Egypt beat South Africa by 16 votes to one at the Confederation of African Football’s (CAF) Executive Committee.

2. The World Bank has projected India’s economic growth at _____in the 2018-19 financial year.
a) 7.6%
b) 7.5%
c) 7.3%
d) 7.2%

Click here to View Answer

Answer c) 7.3%. The World Bank has projected India’s economic growth at 7.3% in the ongoing financial year and 7.5% in the two years after that.

3. On which Date the interim budget for 2019 will be presented during the budget session of the Parliament?
a) 1st March
b) 31th January
c) 10th February
d) 1st February

Click here to View Answer

Answer d) 1st February. The 2019 interim Budget will be presented by Finance Minister Arun Jaitley on 1 February during the Budget Session of Parliament

4. Who has Become 1st Indian to Head Global Solar Council?
a) Gita Gopinath
b) A Vaidheesh
c) Pranav R Mehta
d) Rita Baranwal

Click here to View Answer

Answer c) Pranav R Mehta. A visionary in the field of Solar Energy and the chairman of National Solar Energy Federation, Pranav R Mehta, has taken over as the president of Global Solar Council (GSC). He has become the first Indian to head the GSC.

5. With Which Commercial Bank, Indian Army was signed An MoU on the Defence Salary Package?
a) Canara Bank
b) Syndicate Bank
c) Allahabad Bank
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer

Answer d) Punjab National Bank. a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Indian Army and PNB on the Defence Salary Package. The signing ceremony was chaired by the Adjutant General, Lt Gen Ashwani Kumar and was attended by top dignitaries of PNB headed by Mr Naveen Kumar.

A number of additional facilities have been incorporated in the MoU after concerted efforts. The Army hopes this MoU will benefit a large number of serving and retired Army personnel who have accounts with PNB and also provide them an opportunity to access modern banking facilities.

6. The second edition of Khelo India Youth Games has officially begun at which City in Maharashtra.
a) Nagpur
b) Pune
c) Mumbai
d) Nasik

Click here to View Answer

Answer b) Pune. Maharashtra is all set to host the second edition of Khelo India Youth Games which will officially begin tomorrow in Pune.

More than 9000 players from different states will participate in 18 different games at Khelo India Youth Games. It has already been announced that Youth Olympic Gold Medallist in shooting Manu Bhaker and Saurabh Chaudhari, as well as weightlifter Jeremy Lalrinnunga, will be among the cream of India’s youth sporting talent competing at these games.

7. The Lok Sabha passed the contentious Citizenship (Amendment) Bill, 2019, that seeks to provide citizenship to non-Muslims from Bangladesh, Pakistan and _________.
a) Nepal
b) China
c) Russia
d) Afghanistan

Click here to View Answer

Answer d) Afghanistan. The Lok Sabha on Tuesday passed the contentious Citizenship (Amendment) Bill, 2019, that seeks to provide citizenship to non-Muslims from Bangladesh, Pakistan and Afghanistan.

Home Minister Rajnath Singh, who introduced the Bill in the Lok Sabha, said the six communities — Hindus, Jains, Christians, Sikhs, Buddhists and Parsis from Bangladesh, Pakistan and Afghanistan — faced “discrimination and religious persecution” and they “have no place to go, except India.

8. Australian cities______ and Brisbane have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis for the multi-million dollar ATP Cup from 2020.
a) Canberra
b) Perth
c) Sydney
d) Melbourne

Click here to View Answer

Answer c) Sydney. Australian cities Sydney and Brisbane have been announced as the first two host locations for the newest team event in men’s tennis.
The ATP Cup will feature on the calendar for the first time from January 2020.

9. Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee, Who is the Head of this Committee?
a) R. H. Khan
b) K.V, Kamath
c) Nandan Nilekani
d) Sankar De.

Click here to View Answer

Answer d) Sankar De. Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. According to SEBI, the committee would comprise prominent financial economists and market practitioners. It will be headed by Sankar De.

10. Hockey India removes _____as senior men’s team coach.
a) Arjun Halappa
b) Harendra Singh
c) Manpreet Singh
d) Sardar Singh

Click here to View Answer

Answer b) Harendra Singh. Hockey India has decided to remove senior men’s team coach Harendra Singh and asked him to go back to coaching the junior men’s team once again. After India’s disappointing show at the Hockey World Cup in Bhubaneswar

11. PM Narendra Modi launched “Gangajal Project” to Provide Better and More Assured Water Supply in Place?
a) Mathura
b) Agra
c) Allahabad
d) Hoshangabad

Click here to View Answer

Answer b) Agra. Giving a major push to develop and enhance Tourism infrastructure in Agra, the Prime Minister Shri Narendra Modi launched a series of development projects worth Rs. 2900 Crores for the Agra city and the adjoining areas.

The Prime Minister dedicated to the nation, Gangajal project, which will provide Agra with better and more assured water supply, at an estimated cost of Rs.2880 crores. Gangajal project aims to bring 140 cusecs of Ganga water to Agra. This will help meet the drinking water demands in the city.

12. Which Among the following Countries has topped 2019 list of world’s most powerful passports.
a) Britain
b) Singapore
c) Japan
d) India

Click here to View Answer

Answer c) Japan. Singapore remains tied with South Korea as the world’s second-most powerful passport, granting visa-free or visa-on-arrival access to 189 destinations.

13. Madagascar’s High Constitutional Court has declared former ______as the winner of the country’s bitterly contested presidential election.
a) Andry Rajoelina
b) Andry Rajoelina
c) Rivo Rakotovao
d) Hery Rajaonarimampianina

Click here to View Answer

Answer b) Andry Rajoelina. Madagascar’s High Constitutional Court has declared former leader Andry Rajoelina as the winner of the country’s bitterly contested presidential election.
Madagascar Capital : Antananarivo
Currencies: Malagasy ariary, Iraimbilanja

14. The PM dedicated to the nation the 58 km four-laned, Solapur – Tuljapur – Osmanabad section of NH-211 (New NH-52). Solapur is located in the south-western region of Which Indian state?
a) Madhya Pradesh
b) Jharkhand
c) Maharashtra
d) Odisha

Click here to View Answer

Answer c) Maharashtra. The PM dedicated to the nation the 58 km four-laned, Solapur – Tuljapur – Osmanabad section of NH-211 (New NH-52). The project is part of a larger project for four laning of 98.717 km Solapur – Yedashi section of NH-211, at a cost of Rs.972.50 crore. It will help improve the connectivity of Solapur with the important Marathwada region of Maharashtra and give a boost to the tourism and economy of the region.

15. USA Cricket achieved a significant milestone on Tuesday as it was inducted as the __________member of the International Cricket Council (ICC).
a) 105th
b) 100Th
c) 120th
d) 108th

Click here to View Answer

Answer a) 105th. The International Cricket Council is the global governing body of cricket. It was founded as the Imperial Cricket Conference in 1909 by representatives from Australia, England and South Africa. It was renamed as the International Cricket Conference in 1965, and took up its current name in 1989.
Chairperson: Shashank Manohar
Headquarters: Dubai, United Arab Emirates
CEO: Dave Richardson
Motto: Cricket for good

16. According to Standard Chartered, which country will be the largest Economy in the world by 2020?
a) Japan
b) India
c) China
d) USA

Click here to View Answer

Answer c) China. India is likely to become the world’s second-largest economy by 2030, next only to China and overtaking the US.

17. Who is the Governor Of Uttar Pradesh.
a) BD Mishra
b) Lalji Tandon
c) E. S. L. Narasimhan
d) Ram Naik

Click here to View Answer

Answer d) Ram Naik.

18. Monetary Policy Committee(MPC) consists of how many Members?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Click here to View Answer

Answer d) 6. The meetings of the Monetary Policy Committee are held at least 4 times a year and it publishes its decisions after each such meeting. The committee comprises six members – three officials of the Reserve Bank of India and three external members nominated by the Government of India.

19. Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated on which date?
a) 1st December
b) 8th January
c) 10th January
d) 9th January

Click here to View Answer

Answer d) 9th January. Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated on 9th January every year to mark the contribution of Overseas Indian community in the development of India.

20. Where is the Headquarters of Dena Bank?
a) Chennai
b) Mumbai
c) Pune
d) Vadodara

Click here to View Answer

Answer b) Mumbai. Dena Bank is headquartered in Mumbai and it has 1874 branches. The bank was founded in 1938 and the Indian government nationalized it in 1969.
CEO: Shri Karnam Sekar

Post Views: 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here