Current Affairs Quiz – December 05 & 06 2018

0
17

Current Affairs Quiz – December 05 & 06 2018

1. Which city in India has topped in fastest-growing cities from 2019 to 2035?
a) Chennai
b) Bangalore
c) Surat
d) Hyderabad

Click here to View Answer

Answer c) Surat. Diamond hub Surat topped the list with a projected annual average growth rate of 9.17% through 2035. Further, 17 of the 20 fastest-growing cities will be Indian, with Bengaluru, Hyderabad, and Chennai among the strongest performers.

2. Accounting for 7% of global emissions in 2017, India is the __________highest emitter of carbon dioxide in the world.
a) Fourth
b) Fifth
c) Fifth
d) Sixth

Click here to View Answer

Answer a) Fourth. Accounting for 7% of global emissions in 2017, India is the fourth highest emitter of carbon dioxide in the world, a study by Global Carbon Project said.

3. Who has been named the Sexiest Asian Woman in 2018 by UK newspaper ‘Eastern Eye?
a) Priyanka Chopra
b) Deepika Padukone
c) Ishwarya Rai
d) Parineethi Chopra

Click here to View Answer

Answer b) Deepika Padukone. Actress Deepika Padukone beat Priyanka Chopra to be named the Sexiest Asian Woman in 2018 by UK newspaper ‘Eastern Eye’.

4. Which airline has become first Indian airline to have 200 aircraft?
a) Spicejet
b) Air India
c) Kingfisher
d) IndiGo

Click here to View Answer

Answer d) IndiGo. IndiGo became India’s first airline to have 200 aircraft in its fleet. With nearly 43% share in the domestic air travel market, the Gurugram-based low-cost carrier is the country’s largest airline.

5. Which country has become first country to make public transport free?

a) Canada
b) Bolivia
c) Sweden
d) Luxembourg

Click here to View Answer

Answer d) Luxembourg. Luxembourg is set to become the first country in the world to

make all public transport free, implementing the move in 2020.

6. Allo is associated with__________.
a) Google
b) Microsoft
c) Apple
d) None of the above

Click here to View Answer

Answer a) Google. Technology major Google has confirmed that it will shut down its messaging app Allo in March 2019 after 2.5 years of debut.

7. India’s longest railroad bridge is called___________.
a) Chatraba Bridge
b) Bogibeel Bridge
c) Mongila bridge
d) Lamorghese Bridge

Click here to View Answer

Answer b) Bogibeel Bridge. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the Bogibeel Bridge, India’s longest railroad bridge, falling in the eastern part of Assam and Arunachal Pradesh on December 25, an official said.

8. Which country has become the first Latin American country to join China’s Belt and Road Initiative (BRI)?
a) Costa Rica
b) Panama
c) Colombia
d) Guatemala

Click here to View Answer

Answer b) Panama.Panama has become the first Latin American country to join China’s Belt and Road Initiative (BRI). Chinese President Xi Jinping and his Panamanian counterpart

9. Who has become India’s top-paid sportsperson of 2018 at 228 crore?
a) MS Dhoni
b) PV Sindhu
c) Virat kohli
d) Saina NEhwal

Click here to View Answer

Answer c) Virat kohli. Team India captain Virat Kohli has featured as the highest- earning sportsperson in the 2018 Forbes India Celebrity 100 list with ₹228.09-crore earnings.

10. A bilateral air exercise ‘SHINYUU Maitri-18’, between ________________________.
a) India and Japan
b) India and China
c) India and Russia
d) India and USA

Click here to View Answer

Answer a) India and Japan.A bilateral air exercise ‘SHINYUU Maitri-18’, between the Japanese Air Self Defence Force (JASDF) and Indian Air Force (IAF) began on December 3, 2018 at Air Force Station Agra. The exercise will end on December 7, 2018.

11. Who has been appointed as CEO of International Association of Athletics Federations?
a) Ajay Singh
b) John Abraham
c) Abful Rahman
d) Jon Ridgeon

Click here to View Answer

Answer d) Jon Ridgeon. Ridgeon will take up the new role in March 2019. He will replace Frenchman Olivier Gers, who resigned from the post in March citing differences with the global governing body’s commercial strategy.

12. World Soil Day is observed on __________.
a) 5 December
b) 6 December
c) 7 December
d) 8 December

Click here to View Answer

Answer a) 5 December. World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome.

13. Exercise sea vigil is associated with_______.
a) Indian Army
b) Indian Railway
c) Air Force
d) Indian Navy

Click here to View Answer

Answer d) Indian Navy. Indian Navy Chief Admiral Sunil Lanba announced conduction of a 2-month long Theatre Level Operational Readiness Exercise (Tropex) in January 2019. It would end in March 2019. The main objective is to check on the coastal defence

system

14. Witness Protection Scheme is introduced by__________.
a) Railways
b) Lok Sabha
c) Rajya Sabha
d) Supreme Court

Click here to View Answer

Answer d) Supreme Court. The Supreme Court (SC) introduced a witness protection regime in the country noting that one of the main reasons for witnesses turning hostile is that they are not given security by the State.

15. Who has been awarded by PETA hero to Animals award?
a) RS Prabhu
b) Smrithi Devi
c) Amrutha Balan
d) Imran Hussain

Click here to View Answer

Answer d) Imran Hussain. Delhi Minister of Food Supplies, Environment and Forest and Elections Imran Hussain was awarded by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)-India for banning the Chinese Manjha, or the glass-coated kite strings,across Delhi.

16. Who has been appointed as the brand ambassador for YONO?
a) Swetha Gupta
b) Swapna Barman
c) Anu priya
d) Bala Deepika

Click here to View Answer

Answer b) Swapna Barman . State Bank of India roped in Asian Games gold medalist Swapna Barman as brand ambassador for its digital app YONO (You only need one).

17. Who has been appointed as S Africa’s 1st female chief prosecutor?
a) Cyril Ramaphosa
b) Uma Riya
c) Shamila Batohi
d) Praneethi Bennet

Click here to View Answer

Answer c) Shamila Batohi . South African President Cyril Ramaphosa has appointed Indian-origin Shamila Batohi as the country’s first female chief prosecutor.

18. According to Forbes, who has been topped in highest-earning celeb in India?
a) Virat Kohli
b) Shah Ruhk Khan
c) Salman Khan
d) Deepika PAdukone

Click here to View Answer

Answer c) Salman Khan. Salman Khan has been named the highest-earning celebrity in India for the third time in a row by Forbes, with earnings of ₹253.25 crore

Post Views: 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here